tiistai 26. huhtikuuta 2016

Deutschland



Kolme viikkoa Saksassa eloa takana päin ja nyt ajattelin kirjoittaa jotain juttuja Saksasta mitkä on eritavalla Suomessa. 

- YLINOPEUS. Saksassa suurinpiirtein jokainen ajaa ylinopeutta. Viidenkympin alueella saatetaan mennä helposti seittemääkymppiä ja ajaa punaisia päin. 

- EI OSTOSKOREJA. Meidän lähettyvillä olevissa kahdessa lidlissä ei ole ollenkaan ostoskoreja! Lidlit ovat muutenkin aika pienet niin siellä on tosi kiva pujotella kaikkien ostoskärryjen välistä kaikki ostokset kädessä. 

- VESI. Täällä ei juoda hanasta vettä ollenkaan vaikka se onkin juomakelpoista. Täällä juodaan lapsesta pitäen kivennäisvettä kaikkialla. Päiväkodissakin tarjolla on vain kivennäisvettä ja lapset suuttuu jos yrittää tarjota normaalia vettä. Ravintoloissakin kun tilaa vettä, saa kivennäisvettä. 

- EI KORTTIMAKSUA. Kahviloissa ja leipomoissa ei voi maksaa kortilla. Tulopäivänä mentiin saksalaisen opettajan kanssa kahville ja opettaja melkein järkyttyi kun olin maksamassa kortilla kahvilassa.

- AUKIOLOAJAT. Täällä kaikki kaupat ovat kiinni sunnuntaisin. Kauppakeskuksen liikkeet menee arkisin 20 kiinni ja kadulla olevat vaateliikkeet menee 18.30 (????). 

- KIRKON KELLOT. Lähellä olevan kirkon kellot soi 21.50-22.00 PUTKEEN. Ei olla vieläkään saatu tietää miksi?

- ROSKAT. Täällä on kaduilla todella vähän roskiksia, joten pari päivää ennen kun roska-auto tulee kierrokselleen alkaa kadut täyttymään roskapusseista. Ja roskapusseja on oikeasti paljon ja kaikkialla. 

- LAKTOOSITTOMAT TUOTTEET. Täällä laktoosittomien tuotteiden löytäminen ei ole tehty kovin helpoksi, sillä täällä ei paketissa lue kissankokoisin kirjaimin "laktoositon" vaan pitää alkaa aineisosoluettolasta etsimään. 

- ALKOHOLI. Täällä miedot alkoholijuomat on K16 ja vahvat K18. 

- JUUSTONAKSUT. Täällä juustonaksut tehdään pähkinöistä eikä niissä ole edes juustoa?? 

- KADULLA ASUVAT. Ei ehkä niinkään täällä Hamelnissa, mutta Hanoverissa näkyi paljon kadulla asustavia joilla on koiria ja lapsia. Yksikin perhe oli levittänyt Primarkin viereen itselleen liinan. Isä joi kaljaa ja poltti tupakkaa kun ehkä noin. 1-vuotias lapsi oli vieressä. Äiti oli pistänyt liinan viereen pienen kahvikupin mihin ohimenevät voivat heittää kolikoita. Äitikin poltti tupakkaa. Lapsi makasi kovalla kivetyksellä ja hänellä oli yksi helistin lelu. 

Kaduilla vaeltaa myös laihoja koiria, jotka nukkuvat kylmissään ulkona :(

- MÄKKÄRI. Täällä ei ole aterioita! (Paitsi happy meal) Kun menet kassalle, joudut tilaamaan kaiken erikseen. 

- KETSUPPI MAKSAA 30 SENTTIÄ MÄKKÄRISSÄ. 

- VIINI. Täällä myydään kaikkialla viiniä. Saattaa olla iso kirjakauppa, missä on erikseen hienosti koristeltu pieni hylly viineille. 

- COLOR MASK. Suomessa olen tottunut käyttämään viikoittain color maskeja mun hiuksiin, mutta täältä mä en oo löytänyt niitä vielä mistään! Kävin kampaamossakin kyselemässä, mutta sielläkään ei tiedetty mikä on color mask...  

- PANKKIAUTOMAATTI. Pankkiautomaatteja ei ole ollenkaan ulkona. Ne on esimerkiksi pankissa sisällä, joten kun pankit ovat kiinni: Et voi nostaa rahaa mistään.


Lauantaina Hanoverissa oltaessamme päädyttiin mielenosoitukseen. Uutisten mukaan ihmisiä oli mukana noin 30 000. 

Mielenosoitus käsitteli #ttip sopimusta, koska Barack Obama saapui tänne maanantaina.  

- Kaisa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti